Wie is jouw favoriet voor de Red Bull Elektropedia Awards?

De tiende editie van de Red Bull Elektropedia Awards wordt een bijzondere editie. Helaas. Acht categorieën zitten, omwille van de coronacrisis, tijdelijk in het vriesvak. Maar! De elektronische muziekscene in dit land heeft zich het voorbije jaar niettemin ook bijzonder veerkrachtig getoond. De uitschieters? Le Motel en Zwangere Guy zijn beide zes keer genomineerd voor een Red Bull Elektropedia Award.

Le Motel heeft zijn nominaties vooral te danken aan zijn puike ep 'Transiro', terwijl Zwangere Guy het bejubeld album 'BRUTAAL' uitbracht, waarvan net ook een XXL-versie verscheen. Maar de twee krijgen geduchte concurrentie: Lous and The Yakuza, die vorig jaar zilver kreeg in de categorie Fresh On the Scene, haalt met haar debuutalbum 'Gore' vijf nominaties binnen, op de voet gevolgd door Ashley Morgan, Damso, Eefje de Visser, YellowStraps en Soulwax – elk met vier nominaties.

Om de bedrijvigheid van elektronische muzikanten in tijden van een pandemie te onderstrepen: Ashley Morgan bracht het voorbije jaar twee ep’s uit en YellowStraps zelfs twee albums (waarvan één opgenomen in lockdown). Eefje de Visser deed het dan weer met een album en een concertfilm (waarvan de opbrengst integraal naar haar crew ging), Glints (drie nominaties) bracht naast zijn debuutalbum ook een lockdown-ep uit, en Charlotte de Witte (drie nominaties) tekende voor maar liefst vijf ep’s op haar label KNTXT.

Andere muzikanten die meer dan één nominatie op zak hebben zijn DC Salas (3), Hamza (3), UM! (3), blackwave. (2), Chibi Ichigo (2), David Numwami (2), ECHT! (2) en Martha Da’ro (2). 

Het publiek heeft tot maandag 9 november (middernacht) de tijd om op zijn twee favorieten per categorie te kiezen via awards.redbullelektropedia.be. De finale uitslag wordt bepaald door de stem van het publiek (50%) en die van de jury (50%). De namen van alle juryleden staan onderaan dit persbericht. Vorig jaar brachten 27.478 muziekliefhebbers hun stem uit.

De winnaars worden op woensdag 25 november uitzonderlijk niet bekendgemaakt tijdens een show in Flagey in Brussel, maar in een online tv-programma – via de sociale media van onder meer Red Bull Elektropedia, Pukkelpop, Dour, Couleur Café, Paradise City, Horst, Lokerse Feesten, RAMPAGE, Kompass en Fuse. Van maandag 16 november tot dinsdag 24 november organiseert Red Bull Elektropedia bovendien een veiling ten voordele van LIVE2020, het solidariteitsfonds van de livemuzieksector. Volgende artiesten schenken daarvoor exclusieve hebbedingen: Angèle, Soulwax, Amelie Lens, Le Motel, Charlotte de Witte, Zwangere Guy, Coely, Bazart, Eefje de Visser, Brihang, Oscar and The Wolf, blackwave, GOOSE, …

2 november 2020
Marc Alenus